Pääsiäisen Lammaspuikot

Pääsiäisenä syödään perinteisesti lammasta. Se on ruoka, joka jakaa mielipiteitä vahvasti. Meidän perheessä on lammas tai oikeammin karitsa alkanut maistumaan vasta viime vuosina. Olen ajatellut sen maistuvan villasukille. Todellisuudessa en ollut syönyt sitä oikein valmistettuna.

Pääsiäisen Lammaspuikot

Olen aikaisemmin karsastanut lammasta, koska en vain ollut syönyt sitä hyvin tehtynä. En, ennen kuin olin appiukkoni luona pääsiäislounaalla ja meille tarjottiin karitsapataa, joka taivaallisen hyvää ja suussa sulavaa. Tämä kokemus mursi ennakkoasenteeni villasukan makuisesta lihasta ja päätin itsekin kokeilla lampaan valmistusta. Nyt meillä onkin viimeiset pari vuotta syöty lammasta myös kotona.

Viime viikolla aloin suunnittelemaan meidän pääsiäismenua, joka on hieman tuottanut päänvaivaa. Kokoliha ei tunnu olevan meidän perheen pienempien mieleen, joten paistit ja pataruuat sain tällä kertaa unohtaa. Italialaisia lihapullia valmistaessa alkoi mieleen nousta idea lammaspuikoista. Kyllähän lapset tykkää jauuhelihasta! Joten niinpä sitten pyöräytin kokeeksi lammapuikkoja. Täytyy kyllä sanoa, että nämä ovat paljon parempia kuin tavalliset kebakot taikka lihapullat.

Pääsiäisen Lammaspuikot

Lammaspuikot

400g lampaan tai karitsan jauhelihaa (pakaste)

1dl murskattua hapankorppua (tai korppujauhoja)

2dl kermaviiliä (vettä jos maidoton)

1 kananmuna

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

mustapippuria

paprikajauhetta

Ota jauheliha hyvissä ajoin huoneenlämpöön sulamaan. Murskaa hapankorput ja anna niiden turvotota hetki kermaviilissä. Hienonna sipulit hyvin ja lisää kulhoon. Lisää mausteet ja sulanut jauheliha vaivaa sekaisin. Lisää joukkoon vielä kananmuna ja vaivaa tasaiseksi. Muotoile taikinasta sopivan kokoisia puikkoja tai pullia. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20min.

Pääsiäisen Lammaspuikot

Tzatziki

1/2 kurkku

2dl kreikkalaista jogurttia

mustapippuria

1 valkosipulin kynsi

(suolaa)

Pese ja raasta kurkku. Laita kurkkuraaste siivilään valumaan, jotta suurin nestemäärä valuu pois. Halutessasi lisää kurkkuraasteeseen hieman suolaan. Murskaa valkosipuli ja sekoita mustapippurin kanssa jogurtin sekaan. Lisää lopuksi kurkkuraaste jogurtin sekaan. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

Pääsiäisen Lammaspuikot

Tämä raikas ruoka maistuu pääsiäisenä koko perheelle, myös niille pienemmille. Ja ei varmasti maistu villasukille. Meidän perheen 11 kuukautta vanha sormiruokailija ihastui ikihyviksi, kun pääsi dippaa lammaspuikkoja tzazikiin. Olisi mennyt puikko jos toinenkin. Harmi, kun tyhmä äiti rajoitti lihan syömistä vain muutamaan puikkoon ja pisti porkkanaa ja kurkkua nenän eteen.

Mitä teillä syödään pääsiäisenä? Kuuluuko lammas ruokapöytään?

Share: