Operaatio talon laajennus

Syksyllä se varmistui. Neliöt loppuu. Vaikka asumme omakotitalossa, niin seinät hyökkää päälle. Joka nurkassa pursuaa tavaraa. Mihinkään ei tunnu enää mahtuvan mitään. Neliöt ovat epäkäytännölliset. Ensimmäinen ajatus oli, että myydään vanha talo ja ostetaan uusi. Joten eiku tuumasta toimeen. Talo myyntiin ja metsästämään uutta. Ostaja löytyi vanhalle ja uusi talo löytyi erittäin nopeasti… mutta sitten tuli pienen pieni kattovuoto. No, sehän meni sitten miten meni. Ei tullut kauppoja, eikä uutta taloa ostettu. Joten hattu kourassa pankkiin pyytämään remonttilainaa. Remonttia suunnitellessa kypsyi ajatus talon laajennuksesta. Ehkä laajentamalla saisimme kaipaamamme lisäneliöt. Joten tuumasta toimeen ja pannaan talon laajennus alulle.

Pohjapiirros

Kun syksyllä päätimme aloittaa talon laajennus operaation, en todellakaan ymmärtänyt, ettei se ole ihan niin yksinkertainen juttu. Jotenkin naivisti olin kuvitellut, että siinä soitetaan remppamiehelle, joka tulee ja tekee homman. Nyt jälkikäteen tämä harhaluulo ihan naurattaa… Ei, se ei mennyt ihan niin. Ei lähellekään.

Talon laajennus operaatio alkoi arkkitehdin kutsumisesta paikalla. Hän tutustuu taloon, sekä piirrustuksiin ja sitten kertoo mikä on mahdollista. Teoriassa taloa voidaan laajentaa, ylös, alas tai sivulle. Voidaan ottaa hyötykäyttöön olemassa olevia kylmiä tiloja tai rakentaa uutta ja yhdistää vanhaan. Meillä oli alkuperäisenä ajatuksena laajentaa taloa ylöspäin. Koska katto muutenkin joutaa vaihtoon, niin miksei samalla koroteta taloa? Hyvin nopeasti selvisi, ettei se ole meidän talon kohdalla mahdollista. Esteeksi  nousi urakan suuruus, koska talon perustuksia olisi jouduttu muuttamaa sekä hinta.

Kerroimme arkkitehdille mitä kaikkea toivoimme, mitkä olisivat välttämättömät vaatimukset ja mistä asioista olemme valmiita tinkimään. Tavoitteena oli saada kaksi uutta makuuhuonetta, ruokailutila sekä kuraeteinen, johon mahtuu lasten ulkovaatteet, lastenvaunut sekä koirien tarvikkeet. Toiveidemme mukaan saimme muutaman ehdotelman, joista valikoimme mieleisemme. Näin saatiin piirrustukset kotimme laajennukseen. Piirrustusten kanssa marsimme kuntaan tiedustelemaan rakennuslupaa. Ennen luvan herumista piti kuulla naapureita sekä tehdä selvityksiä miten autot saadaan pihaan ja pihasta pois. Tutkittiin kaavamääräyksiä ja katsottiin täyttääkö suunnitelma vaatimukset.

Laajennuslupa tuli. Ajateltiin, että nyt voidaan aloittaa laajennus. Mutta ei… Seuraavaksi hankittiin vastaavaa työnjohtajaa, LVI-ihminen tekee laskelmat ja suunnitelmat ilmastointiin, sähkömies tekemään sähkösuunnitelma ja sitten se itse remonttimies. HUHHUH!

Ihmistä on ravannut kuin pipoo ja mitään ei ole vielä tehty. Tällaista kärsimätöntä äiti-ihmistä kyllä nyt koetellaan. Joka toinen sekuntti alkaa koko talon laajennus operaatio kaduttaa. Joka toinen sekuntti en  malta odottaa, koska laajennus alkaa ja saan nähdä muutokset. Muutokset tulevat olemaan valtavat ja nostavat asumismukavuutta tuntuvasti. Laajennuksen yhteydessä meillä laajennetaan olohuonetta sekä tehdään kulku terassille. Tällä hetkellä meiltä pääsee ulos vain kodinhoitohuoneesta takapihan kuistille ja ulko-ovesta etupihalle. Lisäksi tehdään ikkunaremontti, jossa suurennetaan ikkunoita ja vaihdetaan tummat ikkunapuiteet valkoisiin. Voin jo nähdä mielessäni, kuinka valo tulee tulvimaan meidän kodissa. TÄYDELLISTÄ!

Remontin alkuvalmistelut on nyt tehty. Joten heti, kun urakoitsijan aikataulu antaa periksi laajennus operaatio voi alkaa. Toivottavasti jo parin viikon sisällä. Tämän operaation etenemistä voi seurata täällä blogin puolella sekä instagramissa. Luvassa on varmasti jos jonkin näköistä koittelemusta.

Kati

5 Replies to “Operaatio talon laajennus”

  1. Moi. Mitä arkkitehdin työ tuli tai tulee maksamaan? Ja paljon on arvio laajennuksen kustannuksista? Teetätte ilmeisesti siis rakennustyön ulkopuolisella?

    1. Joo, ulkopuolisella teetetään suurin työ. Arkitehdin palkkiot vaihtelee suuresti. Mutta meillä taisi olla 55€h+alv. Meillä laajennuksessa remontoidaan muutakin, joten pelkän laajennuksen hintaa vaikea sanoa. Lisäksi kaikki materiaalit yms. vaikuttaa. Mutta käytännössä laajentaminen on kalliimpaa kuin uuden rakentaminen. Eli todella kalliita neliöitä tulossa. 😅

      1. Kiitti vastauksesta. Toi 55€+alv kuulostaa kohtuu huokealle hinnalla, varsinkin jos on hyvä työssään. Me painiskellaan talon pienuuden kanssa. Muutetaanko vai laajennetaanko. Oikeaa taloa ei ole löytynyt ja tykätään paljon omasta talosta ja sen sijainnista. Tuntuu vaan, että taloudellisesti ei ole järkeä laajentaa.

  2. Meillä sama tilanne käytännössä menossa. Myydä ja ostaa vaiko pysyä ja laajentaa. Kesäisin tilanne vielä menee, mutta talvella tuntuu että seinät kaatuu päälle. Olen selvittänyt https://kodinplaza.fi/ kautta vähän hintahaarukkaa, mutta olisi kiva kuulla jotakin konkreettista. Osaatko sanoa, riittääkö 2 000 € per neliömetri laajennukseen? Se olisi meilläpä melkein ehdoton katto ja ollaan suunniteltu 60 m2 laajennusta.

    1. Hinta haarukkaa on vaikea sanoa. Se riippuu millaista laajennusta tekee. Tuleeko märkätiloja? Hyödynnetäänkö olemassa olevaa tilaa, kuten meillä autotalli ja kuisti? Laajennataanko ylöspäin vai mennäänkö maata pitkin. Meillä laajennukseen upposi n. 1000€m2. Meillä ei tehty märkätiloja ja kitsasteltiin monessa asiassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.